Alfonso Gijón: Volem ser més competitius i millorar l’ADN del club

Entrevista a Alfonso Gijón, director esportiu de l’A.B. Premià de Mar

Comença una nova temporada i tots els equips ja estan competint. Quins són els grans objectius a complir, quines fites es marca com a nou director esportiu del club i com ha organitzat la seva àrea?

Efectivament, la temporada ja ha començat i amb bons resultats dels nostres equips en les jornades disputades fins al moment. Respecte als objectius a complir, els tenim bastant clars al club. Hem de ser capaços de donar l’oportunitat a qualsevol jugador o jugadora de practicar el bàsquet en el seu municipi sigui quin sigui el seu nivell i experiència en aquest esport. Per això hem de ser capaços de crear categories amb dos nivells ben diferenciats: un nivell de competició i un altre nivell més estrictament lúdic. Per poder realitzar aquesta feina m’he rodejat de persones qualificades, amb experiència i que coneixen aquest esport en tots els seus nivells, com són el Rafa Perdiguero en la coordinació dels equips masculins i la recent incorporació d’Enric Cervera, coordinandor dels equips femenins.

Pel que fa als sèniors, els dos equips s’han reforçat per intentar aconseguir les seves fites esportives. Fins on ha d’arribar l’AB Premià?

Els equips sèniors efectivament s’han reforçat, sobretot el masculí amb l’objectiu de pujar de categoria. El femení ha incorporat una jugadora de qualitat i experiència contrastada con és la Laura Torrent, que ajudarà a mantenir l’equip a la primera categoria assolida la temporada passada. Evidentment aquests equips comptaran amb una pressió extra, la de pujar a segona pel masculí i la de mantenir-se a primera catalana pel femení.

La base no s’atura i hi ha ganes de bàsquet a Premià. Contents de tenir tants jugadors i jugadores aquesta temporada? Hi ha més pressió?

Sí, per sort la base no s’atura i hem d’aconseguir que els nens del poble s’enganxin al bàsquet i vulguin jugar al nostre club. És cert que hem augmentat força el nombre de jugadors, reforçant els equips existents i amb un equip més que la temporada passada, i amb l’objectiu de tenir-ne un més encara a partir del gener, que seria un Premini Femení. L’esperem omplir amb les campanyes de captació que s’estan fent des de l’àrea de Comunicació del club.

És fàcil confeccionar les plantilles? El Maresme és comarca de bàsquet i hi ha un munt d’equips contra els que competir pels millors jugadors. Com ho farà l’AB Premià per anar incorporant encara més jugadors?

Evidentment no es fàcil confeccionar les plantilles ja que com has dit hi ha molts equips al Maresme que poden oferir en aquests moments més nivell de competició que nosaltres. A partir d’aquest fet tenim programats diferents tipus d’actuacions. La primera i penso que més important seria la de captació de jugadors i jugadores en col·laboració amb les escoles del poble i la segona actuació i més propera juntament amb l’anterior seria la creació d’un àrea de ‘scouting’. Això no vol dir que ara l’AB Premià es convertirà en un club fitxador, però sí que intentarem omplir els equips anant a buscar els jugadors que ens faltin per completar qualsevol equip. No fitxar per fitxar però sí interessar-nos per aquells jugadors que vulguin canviar de club per les raons que siguin.

A nivell competitiu, quins són els objectius de la base?

El principal objectiu és que els equips de la base vagin pujant de nivell. Això no ho farem fitxant jugadors de fora, això ho volem fer portant entrenadors de prestigi i experiència a la nostra estructura, que facin que els nostres jugadors siguin més competitius des de la millor formació possible al club i treballar des de la coordinació a nivell de formació; també dels entrenadors de la casa. A més, farem sessions de tecnificació periòdiques per millorar la tècnica individual del nostres jugadors i jugadores.

Quines pautes hauran de seguir aquest any els equips sobre la pista?

En principi les pautes i el sistema de joc són els mateixos que la temporada anterior però incorporant noves estratègies per intentar millorar l’ADN del club. I és que hem de ser més competitius a pista i hem de voler guanyar tots els partits. Això sí, no s’hi val tot. Hem de competir dins d’unes normes de conducta i una ètica adequades a l’edat de cada categoria i seguint i complint les recomanacions de la federació catalana de bàsquet.

L’altre gran èxit del club és l’Escoleta. La base creix i això demana un bon plantejament i molta feina. Ensenyar i aprendre bàsquet. Quina manera de funcionar tindrà l’Escoleta?

L’Escoleta és un pilar bàsic en la nostra estructura de club i, d’entrada, hem aconseguit començar la temporada amb el doble de jugadors que la temporada passada. Els nens i nenes de l’Escoleta han de ser els futurs jugadors sèniors de l’AB Premià i per això hem de treballar amb ells des de ben petits perquè aprenguin d’una forma lúdica la pràctica del bàsquet. Aquí la tasca dels educadors és molt important i per això hem tenir molt bons monitors en aquests equips. Per sort, comptem amb una figura molt important en el món del basquet i en el bàsquet del poble com és en Jaume Comas, ex jugador ACB i de la selecció espanyola, seleccionador de 3×3 a nivell estatal i entrenador del Barça al junior i equip EBA. És un luxe poder tenir-lo con assessor esportiu i segur que la seva implicació serà molt important a l’hora d’aconseguir els fruits que desitgem en aquest sentit.

Està molt de moda allò d’anar partit a partit, però suposem que el director esportiu no s’ho pot permetre i ha de pensar sempre en un tot, a un any o anys vista. Què t’agradaria haver aconseguit quan arribem al juny?

Evidentment és difícil pensar a mesos vista i més sent nou en aquestes tasques ja que estic més acostumat a viure el bàsquet des de la pista fent d’entrenador. Però el repte fins a final de temporada és veure créixer el club i veure com hem millorat els resultats a nivell de formació als equips de base, celebrar l’ascens del sènior masculí i la permanència del sènior femení i així poder preparar la propera temporada amb més tranquil·litat i planificació. Però no ens volem quedar aquí i també volem encetar noves experiències, amb nous tornejos al pavelló, millorar el 3×3 i el campus d’estiu….Tenim molts projectes i hi ha molta feina per fer!

  • thorink

    Molta sort!!